Tarih kokan bir gezi: Çanakkale!

Tarih kokan bir gezi: Çanakkale!

18 Mart Çanakkale Zaferi'nda bu yıl da tarih anılacak!

Giriş Tarihi: 15-03-2013 14:31

Güncelleme Tarihi: 24-07-2023 12:20

Her mevsim insanlara ayrı bir güzellik sunan Çanakkale, yakın ve uzak tarihin tanığı, içinden deniz geçen, toprağı bereketli, doğası eşsiz, modern bir kent.

Antik dönemde, ''Dardanelles'' olarak anılan ve 671 kilometrelik kıyı şeridi bulunan Çanakkale'de Türk ve dünya savaş tarihinde önemli bir yere sahip Çanakkale Savaşları'nın geçtiği Gelibolu Yarımadası, Tarihi Milli Parkı, antik dünyanın batı Anadolu'daki önemli merkezleri, Truva ve Assos antik kentleri, kente gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerler olarak dikkati çekiyor.

Çanakkale'yi ziyaret edenler, gezilerine ilk olarak kent merkezinden başlamalı. Çanakkale İskelesi'nin her iki yanında sahil boyunca uzanan lokantalar, barlar ve kafeler, hem dinlenmek hem de boğazdan geçen gemileri seyretmek isteyenlerin uğrak yerleri arasında. Müşterilerine deniz ürünleri ağırlıklı menüler sunan lokantalarda, her mevsime özgü taze balık çeşitleri servis ediliyor.

Kente gelenler, buram buram tarih kokan daracık sokaklarda gezdikten sonra, tarihi Saat Kulesi, Aynalı Çarşı ve Çimenlik Kalesi'ni görmeden ayrılmamalı.

Piknikçiler ise belediyeye ait halk otobüslerini kullanarak ya da kendi araçlarıyla il merkezine 15 dakika mesafedeki Güzelyalı köyü veya Dardanos mevkisini kullanabilir.

Gelibolu'ya doğru uzanın...

Her yıl, on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na ise kent merkezinden GESTAŞ ve Kilitbahir araba vapurlarıyla geçilebiliyor.

Savaşın izlerinin her yerde görülebildiği Gelibolu'daki 33 bin hektarlık alan, Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutuyor. Gelibolu Yarımadası boyunca Türk şehitlikleri ile yabancı askerlerin anısına yapılmış anıtlar bulunuyor.

Tarihi Milli Parkı kendi başına gezmek isteyenlerin çok geniş olan bu alandaki her şeyi görebilmeleri oldukça zor. Ziyaretçilere, Çanakkale'deki seyahat acentelerinin düzenlediği turlara katılmaları tavsiye ediliyor.

Kendi başına gezmek isteyenler ise geziye Kabatepe Ana Tanıtım Merkezi veya Eceabat yakınındaki Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtma Merkezi ziyaretiyle başlamalı. Her iki merkezden de hem bilgi hem de doküman almak mümkün. Tarihi Yarımadayı gezecekler yanlarına mutlaka yiyecek ve su almaları gerekiyor.

Truva'yı görmeden dönmeyin!
Çanakkale'nin en önemli ziyaret alanlarından Truva Antik Kenti'ne, Çanakkale'den 30 dakikalık yolculuğun ardından ulaşılıyor. Ziyaretçilerin, kendi başına gezip anlayabilecekleri bir ören yeri olmadığı belirtilen Truva, mutlaka uzman bir rehber eşliğinde gezilmeli. Çanakkale'de birçok seyahat acentesi buraya turlar düzenliyor.

Çanakkale'ye 90 kilometre mesafedeki Assos Antik Kenti ise Aristo'nun ilk felsefe okulunu kurduğu yer olarak biliniyor. İskelesi, eski antrepolardan restore edilmiş butik otelleri ve balık lokantaları ile Assos, gezilip görülecek önemli bölgeler arasında. Antik kent gezisinden sonra limana gitmek isteyenler, kısa ama dik bir yokuştan inerek ulaşıyor.

Assos'tan 2 kilometre doğuya gidildiğinde ziyaretçilerin karşısına Kadırga Koyu çıkıyor. Koy, Osmanlı zamanında donanmanın kadırgalarının bu koya çekilmesinden dolayı bu adı almış. Yörede ilk ''Mavi Bayrak'' alan plaj da bu koyda buluyor.

Gökçeada ve Bozcaada da Çanakkale ziyaretçilerinin yoğun ilgisini görüyor. Bozcaada'ya, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinden, Gökçeada'ya ise Çanakkale'den veya Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Kabatepe iskelesinden kalkan araba vapuru ve feribotlarla ulaşım sağlanıyor.

Kaz Dağları'nın şahane doğasına hayran kalacaksınız!
Doğaseverlerin ilgisini en çok çeken yerlerden birisi olan Kaz Dağları'nın bir bölümü de Çanakkale sınırları içinde yer alıyor.

Dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olduğu belirtilen bu dağlarda, Ayvcık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde bulunan Yeşilyurt ve Adatepe gibi otantik köyler, ziyaret edilecek yerler arasında.

Buralardaki otel ve pansiyonlar, güzel bir doğada temiz havayı teneffüs etmek isteyenleri yaz kış ağırlayabiliyor. Beldeden akan dereleri takip ederek Kaz Dağları'nın güzelliklerini keşfetmek mümkün. Kaz Dağları'nın bir diğer ucu ise, il merkezinden Ezine'yi takiben gidilen Bayramiç ilçesinde.

İlçeye bağlı Evciler köyünde yer alan Ayazma Mesire Yeri de Kaz Dağları'nın en önemli ziyaret noktalarından birisi. Her tarafından derelerin aktığı Ayazma, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için önemli bir alan. Buradaki dere yataklarından yukarılara doğru yürüyenler, eşine az rastlanır güzellikteki çok sayıda şelale ve altında oluşan göletleri görebiliyor.

Anahtar Kelime