Beş yıldızlı "Survivor"!

Beş yıldızlı "Survivor"!

Heyecan arayan turistler şimdi Dominik Cumhuriyeti'nde

Giriş Tarihi: 04-03-2013 15:43

Güncelleme Tarihi: 24-07-2023 12:20

Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yayımlanan 'Survivor' yarışmalarının çekildiği yerlerden Dominik Cumhuriyeti'ni ziyaret eden turistler, at sırtında tırmandıkları dağlarda şelale sularında serinleyip, balina izleme turlarına katılıyor. Turistler, yüzlerce kuş çeşidinin yaşadığı mağaraları ziyaret ederek beş yıldızlı tatillerine farklı bir heyecan katıyor.

Dominik Cumhuriyeti'nin son dönemde yıldızı parlayan gözde tatil beldelerinden Samana kenti, ziyaretçilerine palmiye ağaçları altındaki beyaz renkli kumsalları ve turkuaz rengi denizi gibi doğal güzelliklerin yanı sıra, heyecan dolu tecrübeler yaşama imkanı sunuyor. Samana'yı ziyaret eden turistlerin en fazla ilgi gösterdikleri aktivitelerin başında balina izleme turları geliyor. Heyecan arayan turistler, yaklaşık 90 dolar karşılığında katıldıkları tekne turu sırasında birçok balina türünü yakından izleme fırsatı buluyor.

AT SIRTINDA DAĞA TIRMANIŞ
Samana'nın popüler etkinliklerinden bir başkası ise kamyonet kasasında başlayan ve at sırtında devam eden El Limon Şelale turu. Kamyonet kasasında at çiftliklerinin bulunduğu yere kadar taşınan maceraperest turistler, daha sonra at sırtında bir saat süren zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Turistler kendilerini taşıyan atların tehlikeli yamaçlardan geçtiği sırada heyecan dolu dakikalar yaşıyor. Tırmandıkları dağın zirvesinden yaya olarak El Limon Şelalesi'ne yürüyen turistler, burada günün stresini yüzerek atıyor. Yaşadıkları bu tecrübe için yaklaşık 65 dolar ücret ödeyen turistler geldikleri şekilde döndükleri çiftlikler bölgesinde geleneksel Dominik Cumhuriyeti yemekleri eşliğinde gezilerini tamamlıyor.

MANGROV ORMANLARI NEFES KESİYOR
Los Haitises Ulusal Parkı da Samana'nın benzersiz turistik alanlarından birisi olarak kabul ediliyor. Birçoğu sadece Dominik Cumhuriyeti'nde yaşayan 230 kuş çeşidi ve 700'den fazla bitkiyi bünyesinde barındıran bin 600 kilometrekare genişliğindeki parkın 100 kilometrekarelik bölümü mangrov ormanlarından meydana geliyor. Tuzlu suda yaşayabilen ve köklerinin büyük bölümü yüzeyin olan mangrovlar alışılmadık yapılarıyla görenleri şaşkına çeviriyor. Mangrovlar aynı zamanda bulundukları kıyıları; fırtına, tsunami, ve erozyon gibi doğa olaylarından da koruma özellikleriyle de biliniyor.
Tarih öncesi dönemlerde kullanıldığı tespit edilen çok sayıda mağarayı da bünyesinde barındıran Los Haitises Ulusal Parkı, sahip olduğu petroglifler sayesinde bilim insanlarına söz konusu dönemlerdeki yaşam şartları hakkında fikir veriyor. Teknelerle ulaşılabilen onlarca tarihi mağarada bulunan sarkıtlar da turistlerin ilgisini çekiyor.

DOMİNİK CUMHURİYETİ'NDE TURİZM
arayipler'deki Hispanyola adasını Haiti ile paylaşan Dominik Cumhuriyeti, Porto Riko'nun batısında, Küba ile Jamaika'nın doğusunda yer alıyor. Başkenti Santo Domingo olan ülke 10,2 milyon nüfusa sahip. Ülkenin son dönemde parlayan yıldızı Samana kentinde ise 170 bin kişi yaşıyor. En önemli gelir kaynağı 1980'li yıllara kadar şeker, kahve ve tütün ihracatı olan Dominik Cumhuriyeti, son dönemde turizm gelirlerini önemli oranda artırdı. 1980 yılında 173 milyon dolar turizm gelirine sahip Dominik Cumhuriyeti, 2000 yılına gelindiğinde bu rakamı 2 milyar dolar, 2012 yılında ise 5 milyar dolar düzeyine çıkarttı. Özellikle son 10 yılda ekoturizmin popüler noktalarından birisi haline gelen ülkeyi geçen yıl 5 milyon turist ziyaret etti.

AA

Anahtar Kelimeler